Aalsmeerder Dylan Nieuwendijk, op foto gestuit door Zuidvogels-verdediger David Koranky, speelde een hoofdrol bij de 1-2 en 1-3.   Foto: Jaap Maars.

Gehavend Aalsmeer over de knie tegen vaardig Zuidvogels

9-3-2024, 18.00 uur | FCA-Zuidvogels 1-3 | Door: Klaas Leegwater

FC Aalsmeer is de positie van lijstaanvoerder in 1B kwijt. De roodgroenen verloren vanmiddag voor de tweede keer op rij, aan de Beethovenlaan was concurrent hsv Zuidvogels duidelijk te sterk (1-3) voor de gehavende thuisclub. BFC uit Bussum heeft de koppositie terugveroverd.

Een rits aan vervangers vanwege geblesseerde spelers en een mindere vorm bij enkele bepalende spelers was er de oorzaak van dat de koploper door de goed spelende bezoekers, met een wedstrijd minder gespeeld op drie punten achterstand, vrij eenvoudig aan de kant werd gezet.

Zuidvogels imponeerde in het eerste half uur. Evenals in de heenwedstrijd (0-0) maakten de ploeg uit Huizen indruk met uitgekiend positiespel, veel bewegende spelers, een begaafde aanval en een ijzersterk defensiecentrum waardoor spits Luke Vahle van FC Aalsmeer nauwelijks uit de verf kwam. Middenvelder Jim Kok van de gasten zorgde met zijn diepgaande acties in de eerste helft constant voor verwarring in de Aalsmeerse verdediging.

Voorsprong Zuidvogels
De geschorste Aalsmeer-trainer Ted Verdonkschot zag op de tribune, met af en toe een aanwijzing gevend naar zijn assistenten, hoe Zuidvogels na ruim een kwartier op voorsprong kwam uit een hoekschop nadat de thuisclub bij balverlies achterin op snelheid werd geklopt. Uit de corner kopte Imart Kort knap raak.

Ook bij de 0-2 acht minuten later greep FC Aalsmeer niet goed in bij een counter. Heel beheerst zochten de bezoekers spits Nigel van Zelst die vanaf tien meter goalie Marijn van Wandelen met een hard laag schot passeerde.

Goal en cruciale fout Dylan Nieuwendijk
Nog geen honderd tellen na de tweede tegentreffer zagen de ruim driehonderd toeschouwers dat FC Aalsmeer terug in de wedstrijd kwam. Een goede actie aan de rechterkant van Luke Vahle bracht medespeler Dylan Nieuwendijk in stelling die de bal buiten bereik van doelman Danny Versteegt in de touwen joeg

Doelpuntenmaker Nieuwendijk ging kort na rust gruwelijk in de fout, de oudspeler van Legmeervogels speelde rond de middenijn zomaar in de voeten van Zuidvogels aanvaller Van Zelst die met bijna een vrij veld voor zich en via een snelle korte combinatie prompt de 1-3 achter Van Wandelen knalde. Het was de 14e competitietreffer van Van Zelst.

Op de kruising
FC Aalsmeer, waarbij opmerkelijk genoeg keeperstrainer Nick van der Wiel vaak de coaching op zich nam en niet assisttrainer Peter Freke, bracht een aantal verse krachten in. Onder meer clubtopscorer Vahle, die vastgeketend zat aan het centrale koppel achterin bij de bezoekers Mohammed Ayoubi en Ken Ebulue, ging naar de kant.

Invaller Mike Dam was tien minuten voor tijd dichtbij de 2-3, zijn kopbal uit een vrije trap van Axel Wendt belandde op de kruising waarna Daan Vaneman de bal net over de lat tilde. Achteraf had Vaneman, die vanwege de afwezigheid van verdediger Djamai Werkzam (blessure) als linksachter stond opgesteld, de bal beter kunnen overlaten aan de toestormende Thomas Bakker.

Kans Aalsmeer op 2-3

Zuidvogels, doorgedrongen tot de kwartfinale van de districtsbeker, verzuimde in het laatste kwartier de genadeslag toe te brengen aan de koploper, een aantal uitstekende kansen werden om zeep geholpen. FC Aalsmeer was vandaag, mede door de afwezigheid van een aantal basisspelers, niet in goede doen om het de ploeg uit Huizen nog lastig te maken.

Zo incasseerde de lijstaanvoerder terecht de vierde competitienederlaag, en moet met nog acht duels te gaan de leiderspositie uit handen geven aan BFC dat de topper tegen Jodan Boys winnend afsloot. Ook DVVA gaat het team van Verdonkschot voorbij.

Opvallend was dat voorafgaand aan de wedstrijd geen minuut stilte werd gehouden ter nagedachtenis aan de deze week overleden bekende oud-Aalsmeer-voetballer Bram Landzaat (15 jaar selectiespeler). Voorzitter Martijn van der Neut, die op terugreis was vanuit het buitenland, laat weten dat er mogelijk nog op gepaste wijze een moment zal zijn van herdenking.

Opstelling FCA: Marijn van Wandelen, Daan Vaneman, Oliver Rifai, Steyn Bol, Mark Ruessink (Thomas Bakker) , Mike Vreekamp, Dylan Nieuwendijk (Lennard Eijsvogels) , Axel Wendt, Ludnardo Schoop, Luke Vahle (Stefan de Bruin) en Giliano Eijken (Mike Dam).