Axel Wendt schreeuwt het uit van blijdschap na zijn gelijkmaker tegen BFC.   Foto: Jaap Maars

Aalsmeer start opvallend slap in topper, na rust richt ploeg Verdonkschot zich op met gelijkmaker

27-1-'24, 19.30 uur | Aalsmeer-BFC 1-1| Door: Klaas Leegwater

Eersteklasser Aalsmeer heeft vanmiddag met het 1-1 gelijkspel op eigen veld tegen koploper BFC het maximale uit de wedstrijd gehaald. De thuisclub, die winst nodig had om kans op de eerste seizoensprijs levend te houden, kon lang in de wedstrijd amper een vuist maken tegen de nog ongeslagen lijstaanvoerder.

Pas in de loop van de tweede helft raakte het team van Verdonkschot beter op toeren en slaagde erin een 1-0 achterstand goed te maken. In het tweede bedrijf werd het duel twee keer onderbroken vanwege een blessure van de arbiter. BFC heeft met de remise zo goed als zeker de periodetitel binnen.

Vuurwerk
De vaste kern supporters van FC Aalsmeer zorgde kort voor aanvang voor een kort spetterend vuurwerk, het werd in de eerste helft niet vertaald door de roodgroenen op het speelveld. De felheid en gif ontbrak bij de gastheren, eigenlijk onverklaarbaar in zo'n topper. Tevens was de thuisclub slordig in de opbouw. Voor ongeveer vijfhonderd toeschouwers kwam daarentegen BFC, evenals de Aalsmeerders promovendus in 1B, sterk uit de startblokken.

Meester aan de bal
De ploeg uit Bussum toonde zich meester aan de bal, en maakte goed gebruik van de ruimte die FC Aalsmeer constant weggaf. Linksbuiten Jostein Ohm groeide bij de bezoekers uit tot beste man van het veld, met uitgekiende en snel uitgevoerde passeerbewegingen bezorgde de clubtopscorer uit Bussum verdediger Jelmer van der Kamp een heel vervelende middag.

FC Aalsmeer, dit keer met Daan Vaneman en Teun Pletting in de basis ten koste van Lennard Eijsvogels en Steyn Bol, zag hoe BFC in de eerste helft het spel dicteerde en kansen kreeg op de openingstreffer. Doelman Marijn van Wandelen voorkwam drie maal met een formidabele redding de 0-1, in de 34e minuut werd de goalie verrast toen uit een vrije trap van BFC de bal werd doorgekopt en Tim Vrakking op randje buitenspel het leer hoog in de touwen kopte.

De 0-1 van Tim Vrakking. Beeld: Eric Spaargaren

In de tweede helft pakte de thuisploeg het beter op, terwijl gekgenoeg BFC de goede vorm in de kleedkamer had achtergelaten. FC Aalsmeer drong aan zonder dreigend te worden, het ontbrak de bloemendorpers deze middag aan vernuft vanaf het middenveld en in de aanval. Het was voor de Aalsmeerders wachten op een toevalstreffer of een sterke individuele actie.

Dat laatste gebeurde in de 62e minuut. Weggestoken vanaf het middenveld leek Daan Vaneman zich in de hoek van het veld op de hielen gezeten door een tegenstander vast te lopen, met een mooie lichaamsbeweging en een snelle halve draai om zijn as stuurde de Aalsmeerder zijn bewaker het bos in. Zijn lage voorzet werd door de toesprintende Axel Wendt en zwaar gehinderd langs doelman Damian Ranzijn over de doellijn getikt.

De 1-1 van Axel Wendt. Beeld: Eric Spaargaren

De gelijkmaker maakte iets los bij FC Aalsmeer. Met nog een klein half uur op de klok zat de thuisformatie opeens veel lekkerder in zijn vel. Een voorsprong hing in de lucht, hoewel grote kansen op een tweede treffer nog uitbleven.

Hinderlijk voor het hervonden ritme van de gastheren was tweemaal een onderbreking vanwege een kuitblessure bij leidsman Degirmenci. Na een verzorging probeerde hij het spel te hervatten, maar moest even later toch opgeven. KNVB-grensrechter Bart Hilt nam de scheidsrechtersfluit na tien minuten gedwongen pauze over, een toevallige aanwezige KNVB-official nam de vlag over.

In het kwartier dat nog restte bleven FC Aalsmeer en BFC loeren op de winnende treffer. Twee kansen voor de bezoekers die onschadelijk werden gemaakt, en een geweldige mogelijkheid voor Daan Vanenman die drie minuten voor tijd prima werd bediend door invaller Lennard Eijsvogels maar van dichtbij de bal over de lat lepelde.

"Winst niet verdiend geweest"
Een overwinning op de lijstaanvoerder was mooi geweest voor FC Aalsmeer en was de ploeg in de race gebleven voor de periodetitel, een driepunter tegen het ongeslagen BFC zou echter een tikkeltje onverdiend zijn geweest gezien het gehele wedstrijdbeeld. Dat moest na afloop ook FC Aalsmeer-trainer Verdonkschot erkennen. "In de eerste helft had BFC de overhand en twee, drie goede mogelijkheden op een doelpunt. Na rust waren wij de betere ploeg. Al met al zou winst niet verdiend zijn geweest."

Grote kans op 2-1 Daan Vaneman

Opstelling FCA: Marijn van Wandelen, Djamai Werkzam, Teun Pletting, Oliver Rifai, Jelmer van der Kamp, Axel Wendt (lennard Eijsvogels), Mike Vreekamp, Daan Vaneman , Giliano Eijken ((Mike Dam), Luke Vahle, Dylan Nieuwendijk.

Scheidsrechter: Sezgin Degirmenci (74e Bart Hilt)