Axel Wendt van FC Aalsmeer met een vliegende tackle.   Foto: Ton van Eenennaam

Aalsmeer draait beroerde voorbereiding, weer nederlaag

30-8-'23, 11.00 uur | FCA-Hillegom 1-2 | Door: Klaas Leegwater

Eersteklasser FC Aalsmeer blijft tijdens de oefenperiode aan de verkeerde kant van de score zitten. Ook de vierde wedstrijd van de promovendus ging dinsdagavond verloren, op eigen veld met 2-1 van zondageersteklasser sv Hillegom.

Vroeg in de wedstrijd kwam de thuisclub op eenvoudige wijze op een 2-0 achterstand. Eerst uit een hoekschop was de Aalsmeerse defensie, met dit keer centraal Oliver Rifai en nieuwkomer Teun Pletting, niet goed bij de les. Een aanvaller van sv Hillegom kon ongehinderd de bal achter doelman Saverio Zondag in de touwen koppen.

Vijf minuten later was de goalie opnieuw kansloos op een inzet na een hoge voorzet vanaf de linkerkant. De buitenspelval die FC Aalsmeer opengooide werd simpel omzeild door een rappe middenvelder van de bezoekers. Vrij als een vogeltje dook de Hillegommers op voor doelman Zondag en kon met het hoofd scoren.

Ook in de voorgaande oefenduels bleek de Aalsmeerse defensie af en toe gatenkaas. Het moet trainer Ted Verdonkschot zorgen baren. Over een kleine maand start de competitie, de boel achterin meer gesloten houden en toevoer vanaf het vijandelijk middenveld afsnijden zal vanaf nu de hoofdopdracht moeten zijn.

Malick Lowe
Ook in aanvallend opzicht waren de gastheren in het eerste bedrijf machteloos. Nieuweling Lennard Eijsvogels (KHFC) maakte op de flank weinig indruk, en centrale spits Luke Vahle, vorig seizoen topscorer in de regio, moet zijn draai nog vinden. De meeste dreiging voorin kwam van andere nieuwkomer en buitenspeler Malick Lowe.

Malick Lowe van FC Aalsmeer in duel met speler sv Hillegom   Foto: Ton van Eenennaam

Lowe, overgekomen van de zondagafdeling, lijkt eerder dan verwacht een basisplaats te veroveren in de hoofdmacht van Verdonkschot. Temeer omdat nieuwe flankspeler Memeth Gencer (ADO'20) en belangrijke aanvaller Calvin Valies waarschijnlijk niet meer beschikbaar zijn vanwege werkomstandigheden.

Vooral het afhaken van rechtsbuiten Valies, vorig seizoen goed voor twaalf goals en vele assists, zal een aderlating zijn voor de Aalsmeerders. Andere buitenspeler Giliano Eijken is nog niet fit, dat geldt ook (schaduw)spits Mike Dam. Tevens zit de van Legmeervogels overgekomen Jordy Nieuwendijk nog in de lappenmand. Zijn tweelingbroer Dylan begon tegen Hillegom in de basis, kort achter de aanvalslinie.

Meer dynamiek
Tijdens de rust wisselde Verdonkschot bijna een half elftal. Met verse krachten kwam de thuisclub in de tweede helft beter uit de verf. Er zat meer drive en dynamiek in het elftal, met name invaller Stefan de Bruin, spelend op het middenveld, zorgde met zijn fanatieke spel voor een opleving bij de roodgroenen.

Andere invaller Daan Vaneman, terug na een langdurige blessure, bracht FC Aalsmeer met een knal in de hoek ruim een kwartier voor tijd terug in de wedstrijd. De resterende minuten waren voor de thuisploeg, hoewel een aantal goede kansen, onvoldoende nog een gelijkspel uit het vuur te slepen. Dat zag ook DVVA-trainer Wilfred den Breejen die langs de kant FC Aalsmeer als tegenstander in de competitie kwam bekijken.

Spits Luke Vahle van de thuisclub kopt de bal naast.   Foto: Ton van Eenennaam

Vier oefenduels gespeeld, vier nederlagen. De roodgroenen draaien een beroerde voorbereiding waarin Verdonkschot nog duidelijk zoekende is naar zijn ideale opstelling. Geblesseerden en afhakende spelers zitten de trainer in de weg in zijn zoektocht naar de vaste basiself.

Bekerduel tegen AGB
Aanstaande zaterdagmiddag 17.00 uur de eerste bekerwedstrijd voor FC Aalsmeer, tegenstander in Amsterdam is eersteklasser AGB.

Derdeklasser Legmeervogels oefende dinsdag in Mijdrecht tegen sv Argon. De formatie van Jack Honsbeek won met 2-0. Doelpunten van Ruben Kalkman en nieuwkomer Youri Habing.

Basisopstelling FC Aalsmeer: Saverio Zondag, Djamai Werkzam, Oliver Rifai, Teun Pletting, Mark Ruesink, Axel Wendt, Dylan Nieuwendijk, Mike Vreekamp, Lennard Eijsvogels, Luke Vahle en Malick Lowe.

Foto's: Ton van Eenennaam.