Malick Lowe, hier op archiefbeeld, scoorde tegen HWD tweemaal. Dat deed ook de jeugdige Ties Kleerebezem.   Archief-foto: Jaap Maars

Aalsmeer blijft goed meedoen in subtop, "nu er voor gaan"

20-3-'23 15.30 uur | FCA-HWD 5-1 | Door: Klaas Leegwater

Lang hebben ze de boot afgehouden bij derdeklasser FC Aalsmeer en nog steeds geldt bij de bloemendorpers, vooral bij de technische staf, een beetje het motto dat ze vooral naar beneden kijken in plaats van naar boven. Langzamerhand is de formatie van Bas Groenveld echter een serieuze kandidaat geworden voor een eindplek in de top vier, dat mogelijk recht geeft op deelname aan de nacompetitie.

"We bekijken het van wedstrijd naar wedstrijd", is al maanden het trainerscliche dat klinkt op het sportpark aan de Beethovenlaan. Na negen winstpartijen, een vierde positie op de ranglijst en nog acht duels te gaan zijn er echter kansen voor de derdeklasser op een seizoensprijs via een hoge eindnotering of periodetitel.

Dat dringt ook beetje bij beetje door in de spelersgroep. "We kunnen er aan ruiken, dan moeten we er ook voor gaan", klonk het zondagavond in koor uit de monden van een aantal selectiespelers die waren uitgenodigd voor het radioprogramma Aalsmeer Inside. Een verandering van mindset die dit seizoen nog niet te beluisteren viel bij de roodgroenen.

Niet makkelijk
Makkelijk zal het voor FC Aalsmeer, dat de laatste vijf jaar vaak eindigde in de onderste regionen op de ranglijst en vorig seizoen ternauwernood ontsnapte aan degradatie, niet worden. Een blik op het programma vertelt nog uitwedtrijden tegen onder meer nummer twee Roda'46, nummer drie Ouderkerk en tegen de concurrent voor de vierde plek Amsvorde. Komende zondag uitduel tegen nummer zeven APWC.

Eerste helft niet goed
Volgens trainer Bas Groenveld speelde zijn team zondag in de thuiswedstrijd tegen HWD (Het Witte dorp) geen goede eerste helft. "HWD was voor rust feller in de duels, we gaven teveel ruimte weg, en we hanteerden te vaak de lange bal. Dat leverde alleen maar balverlies op", zei de oefenmeester na afloop. "Ik heb mijn ploeg in de pauze verteld dat ze meer op balbezit moesten spelen, dan komen de kansen vanzelf."

Ondanks het mindere spel voor het rustsignaal kwam FC Aalsmeer in de 40e minuut op voorsprong via aanvaller Malick Lowe na een goede pass van Sten Piet. De pot thee was al op weg naar de kleedkamer toen HWD er in slaagde een paar seconden voor het pauzesignaal de gelijkmaker te noteren. Uit een vrije trap schoot Achraf El Idroui de bal mooi in de kruising.

Omschakeling naar offensiever systeem
Tot ver in de tweede helft viel er van beide ploegen geen kansen te noteren. Pas toen Groenveld aanvaller Jeroen Ezink binnen de lijnen bracht en tactisch omschakelde naar 4-3-3 begon het te lopen bij de thuisclub. Wederom Lowe zette FC Aalsmeer op voorsprong die profiteerde van een zwak moment van doelman Mohammed Idrissi.

Overstap naar zaterdagselectie
Belangrijke schakel bij de roodgroenen Malick Lowe, die er geen geheim van maakt komende zomer graag de overstap te willen maken naar de zaterdagselectie, staat nu op tien competitietreffers. Drie minder dan topscorer in regio Aalsmeer Luke Vahle van FCA-zaterdag.

Tien minuten voor tijd maakte Aalsmeer-spits Dave Leenders er 3-1 van, Ezink gaf de assist. En in de laatste drie minuten vielen nog twee doelpunten voor de Aalsmeerders, alletwee via de voet van de jeugdige Ties Kleerebezem. De middenvelder schoot twee keer knap raak.

Trainer Groenveld: "We kwamen laat op gang, tweede helft was beter. En Ties was de man van de wedstrijd, mooi om te zien hoe zo'n jonge speler zich meteen manifesteert. Ook jeugdspeler Thijn Vreeken deed het als invaller goed. Twee jongens onder de 19."

Uitslagen/Stand 3D

Opstelling FCA: Sem van de Ridder, Jef van der Laarse, Nick Sluijs, Sten Piet (Jeroen Ezink), Ryan van der Neut, Richard Melman, Joeri van de Schraaff, Ties Kleerbezem, Jeremy Maas (Thijn Vreeken), Malick Lowe, Dave Leenders (Fiston Conte) .