Vreugde bij FC Aalsmeer na behalen periodetitel.   Foto: Jaap Maars

Aalsmeer pakt met winst op Kagia de periodetitel

11-3-2023 17.30 uur | FCA-Kagia 3-1 | Door: Klaas Leegwater

Tweedeklasser FC Aalsmeer heeft de eerste prijs van het seizoen binnen. Op eigen veld versloeg de ploeg van Ted Verdonkschot directe concurrent voor de periodetitel vv Kagia met 3-1. De winst zorgde bij de Aalsmeerders voor veel vreugde, de circa zeshonderd toeschouwers zagen de roodgroenen feestend naar de kleedkamer gaan.

De overwinning op de runner-up uit 2D, zes keer winst uit de laatste zeven duels, was verdiend voor FC Aalsmeer. En evenals vorige week in Oudewater werd de basis voor de driepunter in het eerste deel van de wedstrijd gelegd.

Overrompelend
De thuisclub ging overrompelend van start met een golf van aanvallen op het doel van de Lisserbroekers. In de eerste tien minuten ontsnapten het team van trainer Hein Leliveld een paar keer aan een vroege achterstand na kansen van Mike Dam, Luke Vahle en vooral rechtsbuiten Calvin Valies. Twee keer werd de bal van de doellijn gehaald.

In de 16e minuut deed Valies het wel goed. Aan de linkerkant werd Vahle vrijgespeeld die de bal laag voor gaf. Bij de tweede paal dook Valies als een duveltje uit een doosje op achter een verdediger en kon hard en laag uithalen voor de 1-0, doelman Wijsman was kansloos.

De 2-0 tien minuten later was een bijzonder hoogstandje van Aalsmeer-verdediger Adil Lechkar. Met een fantastische passeerbeweging bij de zijlijn zette hij zijn tegenstander te kijk, kon opstomen kort langs de achterlijn en knalde via de voet van Wijsman in de korte hoek binnen. Razend knappe actie van Lechkar die na een periode als linksbuiten de laatste weken weer staat opgesteld als linksachter.

Van de schrik bekomen tegen het ontketende FC Aalsmeer probeerde Kagia meer uit de schulp te kruipen. Dat had snel succes, na een goed lopende aanval kopte Gijs de Graaf de aansluitingstreffer tegen de touwen. En kort voor rust waren de bezoekers gevaarlijk uit een vrije trap waarbij de bal richting de kruising zeilde. Aalsmeer-goalie Saverio Zondag moest zich strekken naar de hoek.

Gas terug
In het tweede bedrijf een minder dominant FC Aalsmeer dat onbewust wat gas terug leek te nemen. Kagia kon er niet van profiteren, de formatie uit Lisserbroek die aan een gelijkspel genoeg had voor de periodetitel bracht de Aalsmeerders nauwelijks in gevaar. Alleen acht minuten voor tijd miste Ivo van de Vlugt een levensgrote kans op een tweede doelpunt.

Ruim tien minuten eerder had FC Aalsmeer, dat de wedstrijd al eerder had kunnen beslissen na grote scoringskansen, de voorsprong naar 3-1 vergroot door een doelpunt van Mike Dam. De aanvallende middenvelder rommelde na een hoekschop de bal bij de eerste paal binnen. Kagia protesteerde voor een handsbal van de doelpuntenmaker, scheidsrecher Streef uit Gouda zag de overtreding over het hoofd.

Na het laatste fluitsignaal blijde gezichten bij Aalsmeerders binnen en buiten de lijnen. Eerste prijs binnen en bovenaan op de ranglijst. Alphia blijft goed volgen op drie punten.

Uitslagen/Stand 2D

Basis-opstelling FC Aalsmeer: Saverio Zondag, Oliver Rifai, Mark Ruessink, Adil Lechkar, Jelmer van der Kamp, Thomas Bakker, Axel Wendt, Mike Dam, Calvin Valies, Luke Vahle en Giliano Eijken.