Luke Vahle heeft FC Aalsmeer vroeg in de wedstrijd tegen RODA'46 met een sublieme treffer op 1-0 gebracht.   Foto: Jaap Maars

Rentree Aalsmeer in eerste klasse met winst

23-9-'23, 18.00 uur | FCA-RODA4'6 1-0 | Door: Klaas Leegwater

De terugkeer na vier jaar op het podium van de eerste klasse is voor FC Aalsmeer goed verlopen. In een wedstrijd die tactisch het aanzien waard was maar kwa amasumentswaarde een onvoldoende scoorde waren de roodgroenen op eigen veld met 1-0 de meerdere over RODA'46. De beslissende treffer, een mooie, viel vroeg in de wedstrijd via de voet van centrumspits Luke Vahle.

Er werd uitgekeken naar de competitiestart van de gepromoveerde Aalsmeerders die in de voorbereiding simpel doordrongen tot de knock-outfase van de districtsbeker. Afwachten was hoe de ploeg van Ted Verdonkschot zich zou verhouden tot de eerste tegenstander op een treetje hoger van de amateurladder.

FC Aalsmeer acteerde tijdens de competitie-ouverture voor ongeveer tweehonderd toeschouwers vooral als een hecht collecftief. Er werd weinig ruimte weggegeven, goed in de organisatie gespeeld en gejaagd op elke bal.
Omdat de opponent uit Leusden juist op deze aspecten eveneens een voldoende behaalde verviel het duel al snel in een tactisch spel waarbij het wachten was op een fout van de tegenstander of een sterke individuele actie. Het ging ten koste van attractiewaarde van de wedstrijd, een uitblinker viel niet te benoemen.

Geweldige goal
Met Luke Vahle heeft FC Aalsmeer een speler in huis die een duel met een geniale actie kan beslissen. De topscorer van vorig seizoen liet het thuispubliek in de achtste minuut juichen. Eerst nog half dizzy op de grond na een botsing met een tegenstander ving de centrumaanvaller een minuut later na een strakke pass van verdediger Oliver Rifai de bal prima op met de borst en schoot uit de draai met links de bal vanaf tien meter via onderkant lat prachtig in de touwen. Achtste minuut 1-0 op het scorebord met een geweldige goal.

RODA'46, vorig seizoen een vijfde plek behaald en getraind door oudKDO-trainer Mark Wietsma, wist het FC Aalsmeer in de eerste helft nauwelijks lastig te maken. Achterin bij de roodgroenen, met doelman Marijn van Wandelen als slot op de deur, zat het potdicht. Maar ook de thuisformatie had na de voorsprong weinig aanvallends meer in huis, zo werd het wedstrijdbeeld richting de pauze vrij saai.

Levendiger en rood
In het tweede bedrijf een levendiger duel. Hoe meer het eindsignaal naderde hoe meer RODA'46 uit zijn schulp moest kruipen om elk geval met een punt uit Aalsmeer te vertrekken. Rond de 65e minuut lieten de bezoekers een grote gelegenheid op de gelijkmaker onbenut. Aanvaller Freek van Wijk kwam na een slippertje van verdediger Djamai Werkzam één op één met Aalsmeerdoelman Van Wandelen. De goalie redde bekwaam.

Kort daarna had Dylan Nieuwendijk, die wegens de absentie van Giliano Eijken als linksbuiten stond opgesteld, de 2-0 op zijn schoen. De speler afkomstig van Legmeervogels zag zijn uithaal op het laatste moment geblokt. En middenvelder Axel Wendt knalde het leer centimeters over het RODA'46-doel.

In de laatste fase van de wedstrijd voerde de ploeg uit Leusden een aantal offensieve wissels door. Het kon FC Aalsmeer op wat speldenprikjes na niet verontrusten. Vooral niet meer toen middenvelder Leo Goes van RODA'46 met twee keer geel van het veld werd gestuurd. En daarbij: het collectief van de bloemendorpers was tijdens de competitiestart ijzersterk.

Later video met reactie trainer en spelers. En wedstrijdfoto's via ons facebookaccount

Opstelling FCA: Marijn van Wandelen, Djamai Werkzam, Thomas Bakker, Oliver Rifai, Jelmer van der Kamp, Axel Wendt, Mike Vreekamp, Daan Vaneman, Lennard Eijsvogels (Malick Lowe), Luke Vahle en Dylan Nieuwendijk (Ludnardo Schoop).

Scheidsrechter Nurettin Eren uit Vleuten.
Geel FCA: Marijn van Wandelen en Axel Wendt