Luke Vahle heeft 4-2 gescoord tegen VIOS-W. De aanvaller was met drie treffers heel belangrijk voor FC Aalsmeer.   Foto: Jaap Maars

Aalsmeer met sensationele tussensprint naar thuiszege

28-2024, 18.00 uur | FCA-VIOS-W 4-2 | Door: Klaas Leegwater

Met een opwinnende fase tijdens de tweede helft tegen VIOS-W trok FC Aalsmeer de overwinning met drie goals binnen acht minuten, waarvan de stift vanaf ruim dertig meter van spits Luke Vahle een beauty was, naar zich toe. Het was een sensationele apotheose van een wedstrijd waarin de roodgroenen het zich ontzettend moeilijk maakten door teveel doelkansen onbenut te laten.

Uiteraard na afloop de gebruikelijke taferelen aan de Beethovenlaan na een winstpartij van de thuisclub. Feestende spelers op de harde beats uit de luidsprekers. Tot twintig minuten voor tijd leek een feestje nog ver weg voor de Aalsmeerders. De ploeg worstelde na rust lange tijd om een 2-1 achterstand vlot te trekken, opgelopen in de eerste helft waarin de gastheren verzuimden om VIOS-W op grote achterstand te zetten.

Sterke start
FC Aalsmeer, waarbij inmiddels twee nieuwe aanwinsten van het toneel zijn verdwenen, begon voortvarend aan het duel tegen de bezoekers uit Warmenhuizen, vorig seizoen een zevende eindpositie in de eerste klasse. De thuisclub zette hoog druk, was fel op de bal en zorgde vooral via de zijkanten voor veel gevaar.

De 1-0 na ongeveer twintig minten was een logisch gevolg. Een uitstekende pass van Axel Wendt werd door Yassin Kaabouni aan de linkerkant doorgezet met een slimmme passeeractie. Met de halfhoge voorzet wist spits Luke Vahle wel raad. Met de wreef knalde de spits de bal hard langs de schouder van doelman Coen Filee in de touwen.

FC Aalsmeer kreeg daarna legio goede mogelijkheden de score uit te breiden, maar verzuimde VIOS-W op 3-0, of 4-0 achterstand te zetten. Onder meer Giliano Eijken kreeg een gigantische kans, de schaduwspits knalde half over de bal heen. Kaabouni zag een vlammend schot bij de eerste paal gesmoord, en Vahle zag in goede positie zijn tweede goal in rook opgaan.

Opeens op achterstand
Een sterk moment van de gasten, terwijl FC Aalsmeer slecht omschakelde, bracht de gelijkmaker. Vanaf rechts draaide Kai Botman de bal op geweldige wijze in de linkerkruising. Goalie Marijn van Wandelen, vorige week bij BOL iets minder op dreef, stond te ver voor zijn doel om de 1-1 te voorkomen.

Even later moest de sluitpost opnieuw vissen. Uit een vrije trap van Bob Tesselaar vloog de bal via het hoofd van Aalsmeerder Mike Vreekamp, die ook de vrije trap veroorzaakte, achter de verraste Van Wandelen in het net. 1-2 een kwartier voor rust.

Opleving door vers bloed
FC Aalsmeer was ruim een half uur van de kaart door de onverwachte domper. Het overwicht op de bezoekers bleef, maar de dreiging, op een enkele halve kans na, ontbrak. Pas toen trainer Verdonkschot rond de 60e minuut besloot met drie wissels tegelijk vers bloed in de ploeg te brengen kwam de ommekeer.

Met name de inbreng van Dylan Nieuwendijk en Stefan de Bruijn bracht de vaart er weer in bij het aanvalsspel van de bloemendorpers.

Een sterke individuele actie aan de rechterkant van Vincent Noordam, op aangeveven van Daan Vaneman, bracht met een harde inzet zijkant linkervoet dicht op doelman Filee de 2-2 op het bord in de 75e minuut. Dertig seconden eerder was de thuisclub goed weggekomen met een knal onderkant lat. Volgens arbiter Marcel Roeleveld had het leer de doellijn niet gepasseerd.

Wonderschoon
Twee minuten later stond het opeens 3-2. Luke Vahle kreeg op veertig meter van het doel de bal in de voeten, deed een paar stappen naar voren, keek waar de doelman stond, en haalde vervolgens geweldig uit met een hoge bal over keeper Filee. Vahle en zijn ploeggenoten reageerden uitzinnig van vreugde op de wonderschone goal.

Dezelfde Vahle maakte er in de 83e minuut ook 4-2 van. Een voorzet van Wendt rondde de centrumaanvaller soepeltjes af. De clubtopscorer miste kort voor tijd zijn vierde goal van de wedstrijd door in prima postitie de bal van dichtbij naast te tikken. Niet als straf, maar vanwege een applauswissel haalde Verdonkschot de aanvaller honderd seconden voor tijd naar de kant.

Even later vierde de thuisploeg het eerste overwinningfeestje van het seizoen. Vier punten verzameld in de jonge competitie kan er mee door als zelf uitgeroepen titelfavoriet in 1A. Vijf tegentreffers in twee duels is evenwel teveel.

Luke Vahle werd na afloop uitgeroepen tot 'Westeinderpas-Man van de Wedstrijd', en krijgt uit handen van Natasja van Loon bloemen.   Foto: Ton van Eenennaam