Dylan Nieuwendijk van FC Aalsmeer wordt op de huid gezeten door een verdediger van De Zouaven.   Foto: Jaap Maars

Rode kaart opponent heeft averechtse uitwerking op Aalsmeer

19-10-2024, 21.00 uur | FCA-Zouaven 2-2 | Door: Klaas Leegwater

Koploper FC Aalsmeer heeft vanmiddag behoorlijk verzaakt in de thuiswedstrijd tegen De Zouaven. Na de 7-0 afstraffing vorige week tegen ZOB kwam de formatie van Ted Verdonkschot tegen de middenmoter in 1A niet verder dan een 2-2 gelijkspel.

Het gemis van de veel scorende centrumspits Luke Vahle en de vliegensvlugge linksbuiten Yassin Kaabouni (beiden geblesseerd) deed zich voelen bij de tobbende thuisclub. Vooral na rust (1-1) konden de roodgroenen, notabene tegen tien man, amper meer een vuist maken en gaven in de slotminuut een 2-1 voorsprong uit handen.

"Wat gebeurt hier?"
"We hadden hier gewoon nog kunnen winnen, we waren ondanks een man minder duidelijk de bovenliggende partij. Ik snap bijna niet wat er vanmiddag na rust gebeurde."

Woorden doorspekt met verbazing van De Zouaven-speler Roy Janssens direct na de remise voor de microfoon van Omroep West-Friesland. Louter door een aantal geweldige reddingen in het laatste half uur van Aalsmeerdoelman Marijn van Wandelen bleven de gastheren een grotere zeperd bespaard.

De aanvoerder van de bezoekers had niet eens ongelijk. FC Aalsmeer was het, ondanks de numerieke meerderheid, in de tweede helft helemaal kwijt en grossierde in foute passes, paniekerig uitverdedigen en was nauwelijks nog dreigend voor het vijandelijk doel. Daar kwam bij dat de omzettingen en wissels van trainer Verdonkschot rond de 60e minuut vraagtekens opriepen.

Eijken in de spits vervanger van Vahle
De oefenmeester zag hoe zijn ploeg wel goed uit de startblokken ging. Met Giliano Eijken in het centrum van de aanval en de Oekraïner Vadim Olkhovych op de linkerflank, voerde de thuisclub in het eerste kwartier de boventoon.

De aanval die in de 17e minuut vooraf ging aan de 1-0 was mooi. De razendsnel uitgevoerde combinatie die rechtsbuiten Vincent Noordam aanging met Dylan Nieuwendijk was een hoogstandje, vervolgens leverde Noordam een perfecte voorzet af richting Olkhovych die in de doelmond zwevend door de lucht uitstekend raakkopte.

Laag hard schot
In plaats van door te drukken deed FC Aalsmeer na de voorsprong een stap achteruit, ook gedwongen door De Zouaven dat meer en meer uit de schulp kroop en het de thuisclub lastig maakte. Doelman Marijn van Wandelen moest een paar keer zijn kwaliteiten aanwenden om een treffer te voorkomen.

De sluitpost moest echter na een half uur vissen op een laag hard schot in de hoek vanaf ruim twintig meter van Boris Crnogorcevic. De gasten hielden FC Aalsmeer daarna onder de duim, hoewel een vlammend schot van Axel Wendt de bloemendorpers bijna opnieuw aan de leiding bracht. De lat stond de 2-1 in de weg.

Een domme actie kort voor rust van De Zouaven-speler Thomas Hand, blijven doormekkeren na een gele kaart, leverde hem prompt nog een keer een prent op van dezelfde kleur. Hij werd door arbiter Nauta naar de kleedkamer gestuurd. In een 4-4-1 opstelling vervolgden de bezoekers, onder leiding van opgewonden standje Juan Fernández Coto, de tweede helft.

Dave Leenders blijft in trainingspak
FC Aalsmeer dat kort na de pauze, in een gewijzigd tenue, ontsnapte aan een achterstand doordat Crnogorcevic vrij voor Van Wandelen zijn inzet door de goalie op het laatste moment tot hoekschop verwerkt zag worden, ontbeerde in het tweede bedrijf creativiteit en dreiging. Eijken, de gehele wedstrijd al onwennig en weinig in de aanval betrokken, oogde niet op zijn plek in de spits.

Verdonkschot poogde zijn team weer op de rails te krijgen door Eijken naar de linkerkant te verhuizen, Olkhovych naar de kant te halen en verdediger Daan Vaneman te promoveren naar de centrale positie in de aanval. Dave Leenders, vorig seizoen nog speler van de zondagformatie en door Verdonkschot bij de zaterdagselectie gehaald als reservespits, bleef de gehele wedstrijd op de bank zitten.

Dat wekte verbazing. Vorige week roemde Verdonkschot na het duel tegen ZOB invaller Leenders nog enthousiast. "Mooi dat Aalsmeerse jongens het niveau aankunnen." Toch niet goed genoeg dus om vandaag, zonder de afwezige clubtopscorer Vahle en de niet goed functionerende Eijken, het trainingspak uit te trekken.

Het zal op z'n zachts gezegd de motivatie bij Leenders niet vergroten, te meer er zaterdag op het sportpark het gerucht rondzoemde dat de Aalsmeerders tussentijds een extra centrumaanvaller willen binnenhalen. Niemand bij de club kon dit overigens al bevestigen.

Kadootje
Met de omzettingen van Verdonkschot ging het kwa spel eerder slechter dan beter met FC Aalsmeer. Wel kregen de gastheren een kadootje uitgereikt van leidsman Nauta die heel gemakkelijk naar de witte stip wees na een lichte overtreding op Axel Wendt. Vijf minuten eerder wuifde de scheidsrechter na een keiharde charge een strafschop voor de thuisclub nog weg. Eijken schoot FC Aalsmeer vanaf elf meter met enige moeite naar 2-1.

Onrustig
De achterstand ruim twintig minuten voor tijd was voor De Zouaven het sein alles op de aanval te gooien. Ondanks de minderheid in aantal spelers gingen de bezoekers met drie, vier spitsen spelen. Het zorgde voor verwarring bij FC Aalsmeer dat steeds onrustiger acteerde. In plaats van geconcentreerd steeds de vrije man te vinden leverde de roodgroenen bijna elke bal in.

De gelijkmaker kwam steeds dichterbij aan de Beethovenlaan. Doelman Van Wandelen voorkwam een paar maal met uitstekende reflexen de 2-2, maar moest in de slotminuut toch buigen bij een inzet van invaller Mikal Nannings.

De remise moet voor De Zouaven aanvoelen als een overwinning, FC Aalsmeer droop teleurgesteld af. Wel blijven de Aalsmeerders, aanstaande donderdag voor de beker naar sv Zandvoort, na vijf duels koploper in 1A.

Bron videoclip: Bert Putters

Opstelling FCA:
Marijn van Wandelen, Jelmer van der Kamp, Floris van Nijnanten (Stefan de Bruijn), Oliver Rifai, Daan Vaneman, Mike Vreekamp, Dylan Nieuwendijk (Martijn Koelewijn), Axel Wendt, Vincent Noordam, Giliano Eijken en Vadym Olkhoych (Thijs Reuvers).

Geel FCA: Giliano Eijken, Jelmer van der Kamp, Axel Wendt en Vincent Noordam
Scheidsrechter: Arjen Nauta uit Beverwijk.
Toeschouwers: 231

Uitslagen en stand 1A

Doelman Marijn van Wandelen werd na afloop uitgeroepen tot 'Westeinderpas-Man van de Wedstrijd'.   Foto: Jaap Maars