Middenvelder Axel Wendt van FC Aalsmeer baalt na het 2-1 verlies in Gouda.   Foto: Ton van Eenennaam

Aalsmeer verliest in Gouda zijn onoverwinnelijke status

30-9-'23, 19.00 uur | Jodan B - FCAza 2-1 | Door: Klaas Leegwater

Een serie van negentien wedstrijden, competitie en beker, bleef FC Aalsmeer ongeslagen. Vanmiddag liep de naar de eersteklasse gepromoveerde formatie sinds het verlies bij RCL in december 2022 weer eens tegen een nederlaag aan.

Terecht refereerde trainer Ted Verdonkschot vandaag na het 2-1 verlies in Gouda tegen De Jodan Boys aan de onoverwinnelijke status die de roodgroenen negen maanden lang koesterde. "Eens moest het ervan komen dat we tegen verlies aanliepen, we hebben natuurlijk een heel sterke serie neergezet."

Op basis van de eerste helft was de nipte nederlaag van FC Aalsmeer, dat vorig week de competitie startte met 1-0 winst tegen RODA'46, niet ontechtvaardig. De thuisclub, vorig seizoen nog spelend in de vierde divisie, kwam veel beter uit de startblokken dan de bloemendorpers die het zaterdag moesten doen zonder sterkhouder Mike Vreekamp (blessure hamstring). Op zijn positie had Verdonkschot Dylan Nieuwendijk neergezet die zeven dagen eerder acteerde als linksbuiten waar nu Malick Lowe zijn opwachting maakte.

Het resulteerde erin dat FC Aalsmeer, dat ook nog Mark Ruessink en Giliano Eijken langs de kant met een kwetsuur zag toekijken, voor de pauze onwenning oogde. "Het was te onrustig aan de bal, niet zorgvuldig genoeg. Dat moet echt veel beter", vertelde Verdonkschot na afloop.

Balverlies leid de 1-0 in
Bij balverlies van de roodgroenen schakelde De Jodan Boys razendsnel om en zorgde constant voor dreiging voor het doel van Marijn van Wandelen. Na twintig minuten spelen kwam de thuisclub op die manier op voorsprong. Lowe verloor de bal, vliegensvlug brak de thuisclub uit en overliep de Aalsmeerse defensie waarna Rick Wils zijn ploeg aan de leiding bracht.

Ook bij de 2-0 zes minuten later zag FC Aalsmeer er niet goed uit. Linksback Djamai Werkzam werd te makkelijk opzij gezet waarna uit de voorzet uitblinker bij De Jodan Boys Quincy Tavares de tweede Goudse treffer kon aantekenen.

Quincy Tavares scoort voor Jodan Boys de 2-0. Doelman Van Wandelen van FC Aalsmeer kan er niets tegen doen.   Foto: Dick Gijsbertsen, De Jodan Boys

Opsteker voor de bezoekers was de aansluitingstreffer op slag van rust. Centrumspits Luke Vahle zag na een dieptepass zijn mooie boogbal door doelman Roy Rondeldap verwerkt worden tot hoekschop. Uit de corner schoot verdediger Thomas Bakker de bal in de touwen.

FC Aalsmeer dringt aan
In de tweede helft pakte FC Aalsmeer, inmiddels met Steyn Bol voor Dylan Nieuwendijk, iets meer het initiatief en drong wat aan. Rechteraanvaller Lennard Eijsvogels kreeg een enorme kans op de gelijkmaker, één op één met goalie Rondeldap faalde de oudspeler van Koninklijke HFC opzichtig.

Aan de andere kant moest doelman Marijn van Wandelen een paar keer ingrijpen om de 3-1 te voorkomen. FC Aalsmeer, dat in de tweede helft ook Ludnardo Schoop als een verse aanvaller binnen de lijnen bracht voor de geblesseerd geraakte Lowe, was al met al niet dreigend genoeg.

"We drukten niet door naar 3-1"
Zo incasseerde de roodgroenen, dat na rust Mike Dam na een blessure zag terugkeren en een goede indruk achterliet, sinds lange tijd een nederlaag. Verdonkschot: "Dit verlies kan gebeuren, maar we moeten er wel van leren. Soms konden spelers van De Jodan Boys bij ons achterin zomaar doorlopen, zoals bij de 2-0. Dat mag niet, daar moeten we aan werken."

Trainer Erik van Zoest van De Jordan Boys na afloop: "Na een sterke eerste helft was na rust bij ons het tempo te laag. In plaats van door te drukken naar de derde treffer bleven we teveel leunen op de 2-1. FC Aalsmeer hielpen we daarmee groeien in de wedstrijd, gelukkig hielden we stand."

FC Aalsmeer-doelman Marijn van Wandelen stompt de bal weg voor het hoofd van Jodan Boys-aanvoerder Roald Heerkens.   Foto: Ton van Eenennaam

Bekijk meer wedstrijdfoto's De Jodan Boys-FC Aalsmeer.

Wedstrijdinfo: Johan Baarsen
Foto boven: Ton van Eenennaam