Trainer Raymond de Jong: "Dit gelijkspel was onnodig, als je na rust op 2-0 voorsprong komt moet je de winst over de streep trekken."   Foto: Jaap Maars

Onnodig puntenverlies RKDES, blijft wel koploper

5-11-'23 15.00 uur | Lugdunum-RKDES 2-2 | Door: Klaas Leegwater

"Dit gelijkspel was onnodig, als je na rust op 2-0 voorsprong komt moet je de winst over de streep trekken. Uiteindelijk moet je nog blij zijn met 2-2. Dus ik vind het lastig met welk gevoel ik op deze wedstrijd moet terugkijken."

Gemengde gevoelens bij RKDES-trainer Raymond de Jong tegenover RICK FM na de remise in Leiden tegen Lugdunum. Een overwinning in de tweede helft uit handen gegeven, maar toch een beetje opgelucht dat in de slotminuten de schade nog niet groter uitviel en de koppositie in 3A behouden bleef, al is dat op doelsaldo. Ook Soccerboys en BSC'68 hebben dertien punten uit zes duels behaald. De roodzwarten doen volop mee voor de periodetitel.

Voorsprong RKDES
Op het sportpark aan de Oegstgeesterweg kwam RKDES rond de 20e minuut op voorsprong door een doelpunt van Rik Verkuijl. De aanvaller reageerde alert na een gesmoorde uithaal van Mano van Veen. Doelman Michael Verhoef graaide tevergeefs naar de bal. De Jong: "Op dat moment was de voorsprong een geruststelling, want we hadden het best lastig met Lugdunum. Een moeilijk bespeelbare ploeg."

Tien minuten ver in de tweede helft kwamen de Kudelstaarters via invaller Benjamin van Gastelen (foto) op 0-2. Het goede voorbereidende werk was van Maarten van Putten. De Jong: "Daarna ging Lugdunum opportunistisch voetballen, ze pompten alle ballen naar voren. Dat gaf voor ons wat problemen, vooral in de omschakeling stonden we niet goed."

Door een misverstand in defensie van de bezoekers kwam Lugdunum terug in de wedstrijd. Na een klutsbal en met een handig stiftballetje maakte Jayden Bergwijn een kwartier voor tijd de aansluitingstreffer.

"Niet scherp verdedigd"
Een aantal minuten na de 1-2 had RKDES de wedstrijd in het slot kunnen schieten, ditmaal was de verdediging van de thuisclub goed paraat. In de daarop volgende tegenstoot van Lugdunum werd de pijlsnelle Thaimu Daramy gevonden, die gaf de bal op een presenteerblaadje voor op de inkomende Tom Dijkhuizen. Met een fraai doelpunt schoot hij zijn ploeg langszij. "Totaal onnodig die gelijkmaker, niet scherp verdedigd van mijn team, vertelde De Jong na afloop."

In de slotminuut, inmiddels was Lorenzo Zorn bij de gasten gebleseerd uitgevallen met als vervanger oudgediende Roald Pothuizen, kreeg de thuisclub zelfs via aanvaller Gary Person nog een goede kans op de winnende treffer. RKDES-doelman Tim van der Linden hield zijn ploeg met een goede redding op de been en voorkwam een pijnlijk Kudelstaarts verlies op de valreep.

Periodetitel over acht duels
Zodoende een punt voor RKDES dat gezien het scoreverloop toch een dompertje was voor de roodzwarten. Met de remise behoudt de formatie van De Jong wel de eerste plek in 3A en heeft goede mogelijkheden op het binnenhalen van de eerste periodetitel, die gaat over acht duels.

Aanstaande zaterdag krijgt RKDES concurrent voor de periodetitel ESTO op bezoek. De ploeg uit Bodegraven staat op twee punten achterstand van de Kudelstaarters.

Opstelling RKDES: Tim van der Linden, Mauro Pons Reguiero (Dennis Pronk), Luuk Westerman, Michael Schreven, Lukas Lindjer, Mano van Veen, Lorenzo Zorn (Roald Pothuizen), Mike van den Bergen, Maarten van Putten ((Lennart Kok), Ruben Onderwater (Benjamin van Gastelen) en Rick Verkuijl (Reno de Jong).

Scheidsrechter: Jean-Paul Jager uit Hillegom.