Feestje bij RKDES.   Archieffoto: Jaap Maars

RKDES en KDO starten met overwinning

25-9-'23 14.00 | RKDES - DoCoS 1-0 | Door: Klaas Leegwater

Derdeklasser RKDES is de competitie gestart met een nipte 1-0 overwinning op DoCoS uit Leiden. De beslissende treffer werd na een kwartier spelen gemaakt door Mike van den Bergen uit een strafschop na een overtreding op Mano van Veen.

"Daarna kregen wij het moelijk, DoCoS gooide de speelwijze om en deed er fysiek een schepje bovenop," vertelde RKDES-trainer Raymond de Jong na afloop. Door onder meer een uitstekende redding van doelman Tijn Kraak en een schot op de paal hield de thuisploeg in de eerste helft zijn doel schoon.

DoCoS, vorig seizoen gedegradeerd uit de tweede klasse, ontsnapte in het tweede bedrijf aan een tweede tegentreffer doordat RKDES-aanvaller Maarten van Putten uit een lage voorzet de bal in kansrijke positie niet vol kon raken. Tien minuten voor tijd kwamen de bezoekers met tien spelers te staan na twee keer geel voor een speler wegens commentaar op de leiding.

Pompen of verzuipen
Het was voor DoCoS tevens het sein voor een wanhoopsoffensief, pompen of verzuipen. RKDES, zaterdag zonder de geblesseerde aanvaller Ruben Onderwater, loerde daarbij op een uitbraak om te profiteren van de ruimte die de Leidenaren lieten ontstaan. De Jong: "Maar mijn ploeg maakte in de omschakeling steeds de verkeerde keuze. Als je 2-0 maakt stort DoCoS als een kaartenhuis in elkaar."

Ondanks het uitblijven van een grotere uitslag kon de oefenmeester van RKDES na afloop niet ontevreden zijn met de winst in de eerste competitiewedstrijd. "Gewonnen op basis van wilskracht en inzet, op ons tandvlees de 1-0 over de streep getrokken."

Aanstaande zaterdag (14.30 uur) spelen de Kudelstaarters een streekderby in en tegen Aarlanderveen. De formatie uit het Groene Hart, dat begon met een 2-1 nederlaag tegen TAVV, wordt samen met TAVV gezien als een van de favorieten voor de titel in 3A. Vorig seizoen werd Aarlanderveen in de nacompetitie door Legmeervogels uitgeschakeld voor promotie.

Uitslagen/Stand 3A za

Opstelling RKDES
Tijn Kraak, Michael Schreven, Dennis Pronk (Mauro Regueiro Pons), Mike Meuldijk (Thomas Heijsteeg), Lorenzo Zorn, Luuk Westerman, Mano van Veen, Mike van den Bergen (Lennart Kok), Benjamin van Gastelen (Arnaud van Leeuwen), Rick Verkuijl en Maarten van Putten.

Scheidsrechter: Ivo Yanover uit Noordwijkerhout.
Geel RKDES: Lorenzo Zorn en Luuk Westerman

KDO komt na rust op toeren
Ook KDO boekte tijdens de competitie-ouverture een overwinning. De derdeklasser uit de Kwakel versloeg zondagmmiddag aan de Vuurlijn APWC met 4-1 na een ruststand van 1-1. Mathijs van Rijn scoorde tweemaal.

Op eigen veld kwam KDO matig uit de startblokken tegen de bezoekers uit Amersfoort. "Achterin acteerden we onzeker," verklaarde achteraf nieuwe trainer bij de Kwakelaars Lex van der Horst.

Na een 1-0 achterstand maakte Wessel Kleijn op aangeven van Jesse Stange namens de thuisploeg kort voor de pauze de 1-1. Van der Horst: "Maar tevreden was ik zeker niet. In de rust heb ik twee wissels doorgevoerd en mijn team op scherp gezet."

In de tweede helft kwam KDO een stuk beter voor de dag tegen APWC. Met een miraculeus doelpunt van Jesse Stange, uit een voorzet dwarrelde de bal via onderkant lat in de touwen, stond rond de 70e minuut de 2-1 op het bord.

"Prachtige aanvallen"
Van der Horst: "Daarna konden we tegen deze matige tegenstander makkelijk verder uitlopen." Invaller Mathijs van Rijn verruimde de voorsprong naar 3-1 en 4-1. "Dat waren doelpunten na twee prachtige aanvallen. Eigenlijk hadden we er nog twee of drie goals bij kunnen prikken." Overigens moest Van Rijn kort voor tijd met een blessure weer naar de kant.

Van der Horst, vorig jaar trainer van DSOV in Vijfhuizen, heeft na een rommelige voorbereiding door vakanties en blessures inmiddels een goed beeld van de spelersgroep in de Kwakel. "De bedoeling was er vandaag te staan. Dat is gedeeltelijk gelukt. Eerste helft was niet goed, ik dacht 'wat gebeurt hier'. Na rust is het goed opgepakt. Vooral in de achterhoede moeten we verbeteren. Over het middenveld en aanval ben ik tevreden, daar ligt onze kracht."

Zondag reist KDO af naar Leusden voor de wedstrijd tegen RODA'46.

Uitslagen/Stand 3C zon

Opstelling KDO
Jesper Oudshoorn, Menno Lingeman, Max Wessels, Bjorn van der Knaap (Mitchel Smits), Lars Velgersdijk, Bart Hoving, Ticho Vermeulen (Querijn Alderden), Joeri Stange (Roger Bartels), Hessel Vermeulen (Mathijs van Rijn 'Job Bleekermolen'), Wessel Kleijn en Jesse Stange.

Scheidsrechter: Ramon Glebbeek
Geel KDO: Menno Lingenman

Gelijkspel Legmeervogels
Legmeervogels, gedegradeerd uit de tweede klasse, is de competitie gestart met een 1-1 gelijkspel tegen SDOB. De bezoekers uit Broek in Waterland kwamen tien minuten voor rust op 1-0. Ruim een kwartier voor tijd bezorgde Legmeervogels-aanvaller Ruben Kalkman op aangeven van Camiel Schouten zijn ploeg een punt. Even later ging 2-1 van Kalkman in rook op omdat arbiter Smith vond dat de bal de doellijn niet was gepasseerd.