Bijna kopt RKDES-middenvelder Mano van Veen in de slotminuut ook de 3-3 binnen. ESTO-doelman Tom Vink werkt de bal met de vuisten weg.   Foto: Jaap Maars

Schlemielige nederlaag RKDES

12-11-'23 10.30 uur | RKDES-ESTO 2-3 | Door: Klaas Leegwater

RKDES is de leiderspositie in de derde klasse A kwijtgeraakt aan Soccerboys. De Kudelstaarters verloren op eigen veld ongelukkig maar niet overdiend met 3-2 van ESTO. De ploeg uit Bodegraven die twee jaar geleden nog meespeelde om de bovenste posities in de tweede klasse maakte optimaal gebruik van schlemielige fouten in de defensie bij de Kudelstaarters.

Voor de ploeg van trainer De Jong zijn door het tweede competitieverlies ook de kansen op de eerste periodetitel zo goed als verkeken. Met in die periode nog een wedstrijd te gaan heeft RKDES drie punten achterstand op de nieuwe koploper uit Bleiswijk en een slechter doelsaldo.

Snelle voorsprong
De wedstrijd tussen RKDES en ESTO op het met ongeveer 150 toeschouwers bevolkte sportpark Calslagen begon uitstekend voor de thuisformatie. De roodzwarten, gestart zonder de half fitte middenvelder Lorenzo Zorn, nam al na vijf minuten tegen de eveneens op de ranglijst hoog genoteerde gasten de leiding.

Middenvelder Mike van de Bergen had na balveroving aan de rechterkant een vrij veld voor zich, met de bal aan de voet sprintte de Desser goed de ruimte in en gaf op het juiste moment voor op spits Rick Verkuijl die via het lichaam van doelman Tom Vink de bal in de touwen schoof.

Knullig verdedigen en blunder
Na de vroege openingstreffer werd het aan de Wim Kan Dreef lange tijd een schaakspel. De thuisclub liet ESTO komen, naar zin van trainer De Jong langs de kant teveel ("Ga nou naar voren"), de bezoekers misten echter regelmatig de finesse het de Kudelstaarters echt moeilijk te maken.

Een kwartier voor de pauze kwam ESTO toch op gelijke hoogte. Na erg knullig uitverdedigen van Luuk Westerman kwam de bal uit de weggeven hoekschop en via een tussenstation hoog voor het RKDES-doel. Doelman Tijn Kraak, weer teug onder de lat bij de derdeklasser, verkeek zich totaal op de hoge voorzet. De bal viel over de sluitpost heen tegen binnenkant zijnet. Een blunder van formaat, al voerde De Jong na afloop aan dat aan de hoge bal een raar effect zat. "Maar Tijn had die bal desondanks moeten pakken."

Binnen twintig minuten na rust velde ESTO het vonnis over RKDES dat in de omschakeling twee keer werd verrast. Eerst een ontsnapping over de rechterkant waarna de lage voorzet door verdediger Mike Meuldijk leek te kunnen worden weggewerkt. De toestormende centrumspits Jesper Heij gaf dermate druk op Meuldijk dat de verdediger de bal ongelukkig in eigen doel schoof.

RKDES wankelt
En nog geen acht minuten later lag ook de 1-3 achter Tijn Kraak. Linkerspits Yannick Saeijs van ESTO werd in vrije positie aangespeeld, de aanvaller zag ruimte om met links hard en strak in de rechterhoek te knallen. Een mooie treffer die RKDES met nog een klein half uur op de klok deed wankelen.

De Jong bracht een aantal verse spelers binnen de lijnen, waaronder middenvelder Lorenzo Zorn. De thuisformatie ging opportunistisch voetballen, zo snel mogelijk de bal naar de flanken en hopen dat snel de aansluitingstreffer zou vallen. Die treffer kwam, maar rijkelijk laat in de wedstrijd. Uit een hoekschop van Reno de Jong kopte Mano van Veen zeven minuten voor tijd stijlvol de 2-3 in het net.

In de slotfase speelde RKDES alles of niets. In de laatste minuut van de blessuretijd leverde het bijna nog de 3-3 op, Mano van Veen kopte de bal een halve meter over de kruising.

"Een hele zure nederlaag, we hebben de kans op de eerste periodetitel niet meer in eigen hand", reageerde RKDES-trainer De Jong na afloop tegen RICK FM. De beste papieren op de eerste seizoensprijs heeft nu dus nieuwe leider Soccerboys.

Uitslagen/Stand 3A

Opstelling RKDES: Tijn Kraak, Mike Meuldijk, Luuk Westerman, Dennis Pronk, Michael Schreven (Mauro Reguiero Pons), Lennart Kok (Lorenzo Zorn), Mano van Veen, Mike van den Bergen, Maarten van Putten (Reno de Jong), Ruben Onderwater (Lukas Lindjer) en Rick Verkuijl (Reno de Jong).

Scheidsrechter: Scheidsrechter Johnny van Slooten uit Zoetermeer.