Roy Endhoven worstelt zich langs tegenstander Nicolaas Boys.   Foto: Jaap Maars.

Snelle voorsprong RKDES werkt als boemerang

12-10-'20 12.00 | RKDES-Nicolaas B 2-3 | Door: Klaas Leegwater

RKDES is de leiderspositie in de derde klasse kwijt. Op eigen terrein tegen Nicolaas Boys leden de Kudelstaarters het eerste competitieverlies (2-3). Op de ranglijst doet de formatie van Raymond de Jong een klein stapje terug naar de derde positie, gelijk met FC Aalsmeer maar met een fractie slechter doelsaldo. WVC is de nieuwe koploper.

De start van de thuisclub was overweldigend. Vanaf de aftrap brak RKDES aan de linkerkant door, Jimmy Baars met veel snelheid aan de bal bracht zijn ploeg na ruim twintig seconden aan de leiding. Baars stond als linksbuiten op de plek van aanvaller Jeroen Ezink die door De Jong gepasseerd was.

"Te weinig gevaar"
De oudspeler van FC Aalsmeer (zon) werd vorige week in de wedstrijd tegen SEP (1-1) gewisseld, De Jong was kennelijk niet tevreden over de inbreng van Ezink.

De RKDES-trainer zondagmiddag na de wedstrijd tegen RICK FM: "Via de flanken stichtten we te weinig gevaar, ik wilde het op linksbuiten een keer met Jimmy Baars proberen en Mano van Veen een kans geven in de basis." Al binnen een halve minuut na het beginsignaal pakte de tactische wijziging van De Jong dus supergoed uit.

"Na de 1-0 verloren we gaandeweg de grip. Nicolaas Boys was veel feller en wij te statisch", vertelde De Jong. Na een kwartier kwamen de bezoekers op gelijke hoogte uit een benutte strafschop van Finn Janmaat nadat een aanvaller binnen het zestienmetergebied was neergelegd. En nog geen vijf minuten later viel de 1-2, een hoog schot van Jim Janmaat. Doelman Tim van der Linden leek verrast door de uithaal.

Jeroen Ezink begon op de bank bij RKDES. Later als invaller in het centrum van de aanval.   Foto: Jaap Maars.

De goalie van RKDES moest ook capituleren bij een vrije trap van Luke van Veen in de 30e minuut. Met een fenomenale trap vloog de bal in de touwen. "Wat gebeurt hier, wat zijn we aan het doen", gaf De Jong na afloop een inkijkje in zijn gedachten bij 1-3. "Het leek wel of we toen weer wakker werden, het ging iets beter."

Zeven minuten voor rust ging Peter Burgmeijer de fout in. Een forse charge op de benen van een Desser leverde de aanvoerder van Nicolaas Boys van scheidsrechter Kirkar terechte de rode kaart op. De Jong probeerde gebruik te maken van de verwarring bij de opponent door om te schakelen naar 3-4-3.

Dit resulteerde vlak voor het pauzesignaal tot 2-3 van Maarten van Putten op aangeven van Lennart Kok. De Jong: "En met wat meer geluk had het nog voor rust 3-3 geweest, Rick Verkuijl kreeg een gigantische kans op de gelijkmaker."

Aanvaller Rick Verkuijl komt niet bij de bal.   Foto: Jaap Maars.

In de tweede helft met Jeroen Ezink in de spits probeerde RKDES de tegenstander meer onder druk te zetten. Dat lukte maar deels, de grootste kansen kreeg Nicolaas Boys voorgeschoteld. De Jong: "We moesten achterin heel alert blijven want ze bespeelden heel goed de ruimtes."

RKDES-doelman Van der Linden behoedde zijn team met een prima safe voor een grotere achterstand, aan de andere kant raakte de thuisclub nog tweemaal het aluminium en werd een treffer wegens buitenspel afgekeurd.

Veranderding in de stand kwam er niet, het bleef 2-3. Eerste nederlaag voor de roodzwarten. Dinsdagavond wacht voor RKDES de lastige uitwedstrijd in de districtsbeker tegen SC Buitenboys, ongeslagen leider in 3B. Opvallend, de ploeg uit Almere heeft in vier duels al 33 goals gemaakt.

Foto's: Jaap Maars