RKDES na rust met man minder naar gelijkspel tegen VVSB

19-3-'23 14.00 uur | RKDES-VVSB 2-2 | Door: Klaas Leegwater

RKDES had zaterdag in het thuisduel met winst tegen VVSB een bijna veilige afstand kunnen creëren met de rode zone in 3A. De wedstrijd tegen de lager geplaatste formatie uit Noordwijkerhout eindigde echter in een 2-2 gelijkspel waardoor het verschil met VVSB, dat de negende plek bezet op de ranglijst (nacompetitie voor behoud klasseschap) zes punten blijft. "Een plek waar we verderweg van moeten geraken," vertelde na afloop RKDES-trainer De Jong.

De oefenmeester, na ziekte weer half opgeknapt maar een deel van de coaching en voorbereiding nog overliet aan zijn assistenten, was niet tevreden over de eerste helft van zijn team. "Het was niet scherp genoeg, het tempo een tandje te laag, en niet iedereen toonde honderd procent inzet. En mijn spelers waren voor rust teveel bezig met de scheidsrechter dan met zichzelf."

Eerste kansen voor VVSB
De Jong zag hoe in het thuisduel de eerste grote kansen voor de bezoekers waren, RKDES-doelman Tijn Kraak had tweemaal een prima actie in huis.

Met dertig minuten op de klok kwamen de Kudelstaarters uit een strafschop op voorsprong. Aanvaller Rick Verkuijl werd in het strafschopgebied neergehaald, scheidsrechter Prins wees naar de witte stip, Verkuijl zelf knalde vanaf elf meter de 1-0 binnen.

Rode kaart Lorenzo Zorn
Een minuut voor de pauze was de arbiter RKDES minder gezind. Volgens De Jong kon een aanvaller van VVSB in duidelijke buitenspelpositie doorgaan en de gelijkmaker aantekenen. Dit veroorzaakte protesten bij de thuisplpoeg en uiteindelijk rode kaart voor middenvelder Lorenzo Zorn.

Trainer De Jong: "Belachelijke rode kaart, Lorenzo vroeg alleen maar waarom hij de omhoog gestoken vlag van onze grensrechter negeerde. Daarvoor kreeg Lorenzo eerst geel en meteen opnieuw geel voor de opmerking 'waarom geef je geel'. Zo werden we dubbel gestraft, tegengoal en een man minder." Grensrechter bij RKDES Marco van der Jagt wilde uit boosheid niet meer verder vlaggen.

Rug rechten
Met een nieuwe grensrechter kwam RKDES in het eerste deel van het tweede bedrijf onder druk te staan. Het leverde VVSB rond de 55e minuut de 1-2 op. De Jong zag het na de achterstand somber in. "Toen dacht ik echt dat het lastig zou worden om nog een goed resultaat te halen." Dat viel alleszins mee, want de thuisclub rechtte de rug en kreeg ondanks een man minder een overwicht op VVSB.

De thuisploeg kreeg goede kansen op de gelijkmaker, onder mogelijkheden voor Amir el Hadji en Maarten van Putten. Ruim een kwartier voor tijd werd invaller Mano van Veen na een sterke individuele actie neergelegd binnen het zestienmetergebied. De leidsman twijfelde niet en kende de thuisclub opnieuw een strafschop toe. De jeugdige Mike van den Bergen, vaste penaltynemer Verkuijl was al gewisseld, schoot RKDES naar de 2-2 gelijkmaker.

"Nu elke week deze strijd laten zien"
De 2-2 was tevens de eindstand in Kudelstaart. "Ik ben blij dat we ondanks de tien man in de tweede helft toch nog een punt behaald hebben. Na rust heeft mijn ploeg laten zien dat ze goed kunnen voetballen en karakter hebben. Als we elke volgende westrijd op die manier de strijd aangaan valt er misschien nog wat te halen in deze competitie."

Dat moet dan voor RKDES gebeuren in de laatste acht duels. Volgende week reist de derdeklasser af naar Wassenaar voor de wedstijd tegen titelkandidaat Blauw Zwart. Bovenaan in 3A staan Aarlanderveen en Nieuwveen, op een punt gevolgd door Blauw Zwart.

Uitslagen/Stand 3A

Opstelling RKDES: Tijn Kraak, Mauro Pons Regueiro, Lennart Kok (Luuk Westerman), Sven Boelsma, Michael Schreven (Dennis Pronk), Lorenzo Zorn, Roy Endhoven, Amir Elhadji (Mano v Veen), Mike van de Bergen, Rick Verkuijl (Arnaud van Leeuwen) en Maarten v Putten.

Tekst: Klaas Leegwater