FC Aalsmeer-aanvaller Luke Vahle heeft een tegenstander van zich afgeschud en gaat de bal prachtig over Velsen-doelman Dennis Flecken stiften, 0-1.   Foto: Ton van Eenennaam

Aalsmeer simpel naar volgende bekerronde

21-10-'23, 18.00 uur | Velsen-FCAza 1-2 Door: Klaas Leegwater

Nieuw in Aalsmeer: Kringloopwinkel GIDEON. Lakenblekerstraat 60-62

Eersteklasser FC Aalsmeer heeft zich op eenvoudige wijze geplaatst voor de tweede ronde in de knock-outfase. In de uitwedstrijd tegen RKVV Velsen waren de roodgroenen met 2-1 te sterk. Ook Legmeervogels is een ronde verder na de 3-0 zege op De Dijk.

FC Aalsmeer, dat nog steeds kampt met een lange lijst van afwezigen, kwam in Velsen vrijwel niet in de problemen. Was in de eerste helft het meeste balbezit voor de thuisclub, de doelkansen waren voor de bezoekers.

Al in de beginfase kreeg aanvaller Ludnardo Schoop, in de basis voor de vorige week tegenvallende Malick Lowe, een goede mogelijkheid op de 0-1. Op het laatste moment schoot Schoop de bal iets teveel voor zich uit.

FC Aalsmeer dreigender
Velsen, een zondageersteklasser en vorig seizoen nog in de vierde divisie speelde, bouwde een licht veldoverwicht maar dreigend werden de gastheren voor de pauze nooit. Dat waren de Aalsmeerders wel. Schoop vroeg om een strafschop toen hij fors opzij werd gezet, arbiter Greveling zag er geen zware overtreding in.

Lennard Eijsvogels, de aanvaller kan tot nu toe nog steeds niet imponeren bij de roodgroenen, kreeg na ruim een half uur een uitstekende kans op een Aalsmeerse voorsprong. Na een voorzet viel de bal precies voor zijn voeten, uit de vrije schietkans knalde de spits op de vuisten van doelman Dennis Flecken.

Stiftbal Luke Vahle
Kort voor de pauze was centrale aanvaller Luke Vahle wel succesvol. Na een prima actie van middenvelder Axel Wendt kreeg Vahle de bal goed aangespeeld. De spits deed drie stappen vooruit en stifte de bal heel behendig over Flecken in de touwen.

Vahle heeft langzamerhand een patent genomen op dit soort goals. Aannemen, kijken waar de keeper staat en stiften. De uitvoering is vaak heel beheerst. De belangrijkste speler van FC Aalsmeer moest in de tweede helft afhaken met een blessure.

Kansen op de beslissing
In de tweede helft was de verwachting dat Velsen meer zou aanzetten. Meer dan een paar speldenprikjes kon de thuisploeg niet fabriceren. FC Aalsmeer kreeg een handvol kansen om de wedstrijd in het slot te gooien. Zo bediende Schoop zijn teamgenoot Mike Dam in de doelmond wel heel erg slecht, en vloog een schot van Van der Kamp voorlangs.

Ongeveer twintig minuten voor tijd viel de beslissing. Invaller Daan Vaneman had na een snelle ingooi vanaf de linkerkant een prima voorzet in huis die Eijsvogels makkelijk kon omzetten in een doelpunt. Met een laag strak schot bracht Eijsvogels de 0-2 op het bord.

Lennard Eijsvogels schiet de 0-2 binnen voor FC Aalsmeer.   Foto: Ton van Eenennaam

Noodgreep
Velsen-trainer Adri Looijen deed een noodgreep door in de slotfase twee verse aanvallers in te brengen. Zowaar kwam het bij de thuisclub tot een offensiefje dat de 1-2 opleverde door een score van Lars Schotvanger.

Iets eerder had FC Aalsmeer via Joep Buis de 0-3 moeten maken. Vrijgespeeld aan de linkerkant kwam de jeugdige invaller in vrije positie niet verder dan een slap rolletje. Meer dan een tegentrefer kwam Velsen niet, kort na de 1-2 floot scheidsrechter Greveling, die de kaarten op zak hield, voor einde wedstrijd.

Bekijk meer wedstrijdfoto's Velsen-Aalsmeer.

Ook Legmeervogels boekte een bekerzege, 3-0 tegen sv De Dijk. Later een verslag

Opstelling FCA: Marijn van Wandelen, Djamai Werkzam, Steyn Bol, Teun Pletting, Jellmer van der Kamp, Axel Wendt, Mike Dam (Joep Buis), Dylan Nieuwendijk, Ludnardo Schoop, Lennard Eijsvogels (Malick Lowe) en Luke Vahle (Daan Vaneman).